Grønne tiltag i din hverdag

13jan

Der er nok efterhånden ikke nogen, der er i tvivl om, at der skal gøres noget, hvis vi skal redde den jord vi lever på. Der er nok efterhånden heller ikke nogen, der er i tvivl om, at det er de store virksomheder og regeringer der skal gøre den helt store forskal. Som helt almindelige mennesker og individer, kan vi dog også gøre meget for at hjælpe moderjord. Det kan godt være, at det ikke batter meget i det store klimaregnskab. Hvis alle bare gør en lille smule, så bliver det dog til rigtig meget i det samlede regnskab – det er historien om mange bække små.

Her er nogle ting, du som privatperson kan gøre for at hjælpe vores klode et par skridt i den rigtige retning.

Drop fossile brændstoffer

Der er mange steder, hvor man kan droppe eller skære ned på de fossile brændstoffer. Har man eksempelvis et oliefyr, bør man udskifte dette hurtigst muligt til et pillefyr som dette eller til anden varmekilde, der kører på vedvarende energi. Det kan også være at droppe din benzin eller diesel slugende bil til fordel for en elbil, og i de tilfælde hvor det er muligt – din cykel.

Spis mindre rødt kød

Du behøver ikke blive vegetar for at gøre en forskel. Men du kan skære ned på kødet og have en eller flere ugentlige kødfri dage. Hvis du meget gene vil holde fast i kødet, så skær ned på det røde oksekød. Kylling, fisk og lignende er langt fra så hårdt i klimaregnskabet.

Læs genbrugsbøger

Det er sundt at læse, det er godt for hovedet. Det er dog ikke altid godt for miljøet. De fleste bøger er i dag trykt på genbrugspapir, men derfor kan man godt spare yderligere. Man kan enten vælge lydbøger, eller man kan købe brugte bøger. Hvis man skal huske et citat fra tegnefilmsserien Paw Patrol, så må det være, at “genbrug er god brug”

 

Drop mindre strøm 

Her er et punkt hvor absolut alle kan være med. Stort set alle kan skære 20% af deres strømforbrug ved ganske få ændringer. Sluk lyset, når du forlader et rum, lad være med at tænde lys der ikke er brug for. Vask tøj en gang mindre om ugen, fyld opvaskemaskinen helt, inden du lader den køre.

Brug mindre vand

Vand er måske ikke direkte forbundet med CO2, men jordens ressourcer er alt andet end ubegrænset. Spar så meget på vandet som du kan. Skær et par minutter af badet, og sluk vandet når du ikke bruger det. Og lad nu vær med at købe “kildevand” på plastikflaske, der er spild af både penge og plastik.

 

Skriv en kommentar