Sådan sparer du på strømmen

13jan

Vi ved alle sammen godt, at vi både bør og kan bruge mindre strøm. Alligevel er det langt fra os alle sammen, der gør noget ved det. Der er nok en del der går og tænker, at der kræver en hel masse, at bruge mindre strøm. Det er dog langt fra tilfældet, og der er rigtig mange ting, man kan gøre for at spare på strømmen, som ikke kræver meget af dig. Vi har har samlet fem gode råd til hvordan du nemt sparer på strømforbruget i dagligdagen.

1: Skift til LED

LED pærer som disse og spots bruger langt mindre end elsparepærer, der overtog efter glødepærerne. Hvor meget man kan spare afhænger naturligvis af hvor mange ting, som hvor stort ens forbrug er nu osv. De er dyrere at købe, men forbruget er langt lavere og de holder i mange flere år. I forhold til en almindelige glødepære, så sparer en LED pære dog for 500 kroner i levetiden. Stort set alle slags lyskilder laves nu som LED, så der er mange steder, hvor du kan skifte.

2: Lav mad smartere

Der går utrolig meget energi til spilde, når vi laver med. Energi vi kunne bruge meget smartere. Hvis du koger kartofler og grøntsager, så kog dem sammen i stedet for i to gryder. Det sparer strøm (eller gas) og kommer til at smage af mere. Put mere i ovnen, når den alligevel er tændt og brug for- og eftervarmen. Sat maden i inden ovnen er varm, og sluk ti minutter før, hvis du holder ovnen lukket, holder den fint på varmen.

3: Få styr på dit køleskab

Selvom køleskabe bruger meget mindre strøm i dag, end de gjorde for ti år siden, så er de stadig blandt de store strømslugere. Undgå at putte varme ting i køleskabet, da det varmer og køleskabet derfor skal bruge mere strøm på at køle ned. Lad vær med at åbne det unødvendigt. Hver gang ryger der en masse kold luft ud, som der skal energi til at få ind igen.

4: Sluk apparaterne 

Et godt råd til at spare er også at du slukker på kontakterne i stedet for på fjernbetjeningen. Selvom apparater som dit fjernsyn, blu-ray afspiller, trådløse højtalere og lignende ikke bruger meget strøm, når de står i stand-by, så bruger de lidt. Du har ingen glæde af denne stand-by, så du kan lige så godt slukke helt.

5: Undgå unødvendige vaske og tørretumbling

Der er mange, der vasker tøj, mere end det er nødvendigt. Du behøver ikke vaske en sweatshirt eller bukser fordi du har haft det på en gang. Du kan roligt springe en eller to vaske over, hvis det ikke er inderste lag. Tørretumbling er nemt og bekvemt, men udover at det er hårdt for tøjet, så er det også en stor klimasynder. Især i sommerhalvåret bør du droppe det helt, og hænge tøjet til tørre, hvis du har mulighed for det.

Skriv en kommentar