Vejret bliver mere ekstremt

16jan

Hvis man følger en lille smule med i nyheder og klimaet, er der god grund til at være bekymret. Det er nok ikke gået manges næse forbi, at Australien er præget af ekstrem hede, der har været medvirkende til det ekstreme antal af skovbrande. Samtidig havde vi i Danmark et af de vådeste år nogensinde. Havde det regnet et par dage mere, var det blevet det vådeste nogensinde (i den tid det er blevet registeret).

Det er altså meget forskelligt, hvordan vejret udspiller sig, alt efter hvor i verden man er. På globalt plan var 2019 det næstvarmeste år nogensinde, kun overgået af 2016, hvor El Niño, der er et vejrfænomen der har hjemme i det østelige stillehav, var med til at få temperaturene til at stige.

Alt tyder på, at vi lige så godt kan vænne os til, at vejret bliver mere utilregneligt i fremtiden. Om det så betyder at det bliver vådere, varmere, mere blæsende kan man kun gisne om. En ting lader dog til at være sikkert, og det er, at det bliver varmere. Verdens Meteorologiske Organisation siger i en ny rapport, at det i 2019 var 1,1 grad varmere end gennemsnittet i anden halvdel af det 19. århundrede.  Samtidig forventer de at temperaturen vil stige med mellem 3 og 5 grader i dette århundrede. Dette er væsentlig mere end målet fra  klimaaftalen i Paris, der løb på maksimalt 2 grader og stræbe efter 1,5 grader.

Verdens Meteorologiske Organisation siger samtidig at vi i de kommende år også kan forvente meget mere ekstremt vejr, i takt med det vi allerede ser ud. Endnu en nedslående melding omkring vores klima og jords fremtid.

Skriv en kommentar